兵人在线BBICN

☆ 三游酷玩 (17年老字号诚信模玩店)
★ 犹大模玩 - 【雕像专营形象店】
☆ 呼和浩特 呼市兵人HOBBY CASTLE
★ 香菜模玩(皮皮虾模玩店)
☆ 北京 Easytoys国贸旮旯玩具店
★ 广告位 -------------- 空缺中
☆ 广州 优之兵模 兵人专卖店
★ 广州 专业兵模玩具店-【主营批发】
★ PJ玩具铺仓储批发店- 【主营批发】
☆ 武汉 藏影兵人沙龙
☆ 天津 神秘博物馆 实体店
☆ 御车族-福州兵人模型店皇冠金牌店

[EB] 太阳报文:星級球迷點評EB 96 All-Star MJ (全明星1996- 迈克乔丹

BBICN 上海旗舰淘宝店
1996年嘅NBA All-Star Game,至今仍被球迷捧為經典,當年東岸有Michael Jordan、Pippen及Penny,西岸就有Malone、Stockton及Barkley,計牌面,已經勝過依家面目模糊兼Hea打嘅「全明星」多多聲!出開NBA Action Figure嘅Enterbay,就趁品牌成立10周年之際,推出限量版1/6 All-Star Michael Jordan慶祝一番,裏裏外外都有極高水準,難怪兩位星級籃球狂迷—喬靖夫與H都齊聲讚好。

十年人事幾翻新,Enterbay亦然,就喺過去10年內,就由一間專做李小龍等本土角色嘅Figure公司,搖身一變成為NBA Masterpiece嘅生產基地,作品蜚聲國際,當中轉捩點係2013年攞到Michael Jordan「拉臣」一役。事隔兩年,45號、The Last Shot及1/4等版本嘅MJ都先後出過,想Keep住新鮮感,向All-Star發展係不二之選,對於今次嘅96年All-Star版本,喬老大第一個讚好:「嗰屆除咗多球星,最重要係佐敦復出後嘅第一屆明星賽,當時佢已經33歲,一樣可以砌低班後生仔攞MVP,對佢、對Fans嚟講都好有紀念價值。」

怒吼遠勝伸脷

今次嘅Figure高約13",全身有30幾個關節,並且首度採用怒吼表情,H睇過實物後表示:「雖然Enterbay之前都出過兩個表情,但係都較為靜態,大家期待佢出擘大口之餘,又怕效果太卡通。依家睇到實物感覺好像真,記憶中佐敦剷籃時應該就係咁樣。」喬老大補充:「雖然我都想佢出伸脷版,但諗深一層,佐敦打波都唔會無時無刻伸脷,而且咁出個樣太滑稽,依家呢個樣更兇更有神,個人認為頭雕已去到雕塑級數。」

AJ 11似到足

Figure另一亮點就係波衫,由於當年比賽喺聖安東尼奧舉行,辣椒就係當地特色食品,所以波衫設計以辣椒為主題,湖水綠球衣正面印有辣椒圖案,設計搶眼生動,唔少籃球迷都選為All-Star歷史中最靚嘅波衫。喬老大睇過今次嘅Figure實物後指出︰「聖安東尼奧配色好出名,籃球迷都好期待,Figure件衫都算做得忠於原著,最矚目仲係對全白色AJ 11,去年復刻已經勁多人搶,我都有一對,就咁睇Figure版嘅AJ 11都做得好Detail、好細緻,值得欣賞。」配件方面,打底褲、護肘護膝及磁石波都係基本配套,隨盒跟埋All-Star MVP獎座及明星賽別注地台。窩心提示,呢款Figure全球限量3,000套,香港只有1,000套配額,仲要上網抽籤先買到,加埋編號證書,分分鐘比滙豐35連張仲難抽呀!

訂購小資料

方法︰非會員可於4月8日至12日參與網上抽籤,登記時間為該日早上10正至晚上11時59分,所有中籤者將於該輪登記時間後翌日中午前收到確認電郵通知。成功中籤嘅買家,除咗買到明星賽MJ Figure,仲可獲得換領卡一張,日後憑卡可以換取Pippen或Penny於同屆明星賽嘅球衣連短褲一套,方便大家重組96年東岸明星隊。

訂購網址︰goo.gl/forms/EW7OOVcs61 

同樣捧MJ為神級偶像的人氣小說家喬靖夫(左),還有波鞋達人H(右),都對今次的All-Star MJ Figure讚不絕口。

首次出咆哮表情頭雕,喬老大都話似︰「始終伸脷樣太滑稽,今次個樣兇得嚟又有神,仲好!」

包裝盒都係重新設計,靚成咁叫人點捨得丟?

香港分得1,000套,激罕,每盒仲有編號證書,唔使問阿貴當然以「23/3000」最值錢。

波衫像真度高,並同時改良咗布料,質地更貼服自然。

全白AJ 11,呢對神物嘅真身,有錢都未必買到,1/6版本或者可以令AJ狂迷望梅止渴。

佐敦當年勇奪MVP,呢個獎座梗係要跟埋啦!

飛走公牛標誌,圓形地台改印1996年聖安東尼奧明星賽Logo,收藏價值更高。

粉絲有Say
波鞋達人H話對鞋激似︰全白11代配湖水綠波衫係超襯嘅事,好多謝Enterbay將佢還原出嚟。

喬老大最Like件波衫︰︰圖案同隻色最似,亦係我心目中最理想嘅All-Star版本。

售價︰HK $2,088

评分

ZIP + 2 + 1 + 2 + 2

上一篇:DID微博公布 1/6 泥模初版完成~(疑似虎口脱险)
下一篇:Hottoys 新品:1/4比例 QS005 《复联2-奥创纪元》- 钢铁侠MK43 (更新样板图)
米高佐敦泛滥啊。。。。。。
我要说一句 收起回复
那么张大脸特写反而露拙了,一点都不像
我要说一句 收起回复
已经没有了当时激动的心情了= =
我要说一句 收起回复
2,000港币......波鞋达人.....
我要说一句 收起回复
拉来友人助威也很难掩盖佐敦系列的颓势,真的应该好好开发些别的
我要说一句 收起回复
哈哈好搞
我要说一句 收起回复
盒子看起来也很不错!
我要说一句 收起回复
实物还是挺屌的!
我要说一句 收起回复
现在还请友人客串作SHOW,看来1000个在香港也是卖极都没卖完的
我要说一句 收起回复