兵人在线BBICN

☆ 三游酷玩 (17年老字号诚信模玩店)
★ 犹大模玩 - 【雕像专营形象店】
☆ 呼和浩特 呼市兵人HOBBY CASTLE
★ 香菜模玩(皮皮虾模玩店)
☆ 北京 Easytoys国贸旮旯玩具店
★ 广告位 -------------- 空缺中
☆ 广州 优之兵模 兵人专卖店
★ 广州 专业兵模玩具店-【主营批发】
★ PJ玩具铺仓储批发店- 【主营批发】
☆ 武汉 藏影兵人沙龙
☆ 天津 神秘博物馆 实体店
☆ 御车族-福州兵人模型店皇冠金牌店

[HT] 太阳报文:貴過iPhone 6 Hot Toys 俠醫大戰 ( 绿巨人 浩克2.0 & 反浩克装甲)

BBICN 上海旗舰淘宝店
如果銀包有現金$7,430,你會做啲乜?買iPhone 6?買Apple Watch?定係趁日圓低位瞓身入貨?對Figure狂迷嚟講,就會一炮過進貢畀Hot Toys,訂齊最新嘅兩大神物—Hulk及Hulkbuster,重組《Avengers:Age of Ultron》中兩大巨無霸火併一幕!

論人氣,Hulk係復仇者中最低嗰個,不過於Marvel世界中,佢差唔多係最好打嘅正派角色,能量同憤怒成正比,HT嘅新版Hulk基本上由舊作改良,肌肉素體依舊有42cm高,並由Joseph Tsang擔任雕刻師,不但細緻無遺地「Show肌」,就連體毛、青筋甚至微絲血管都現埋,予人澎湃嘅爆肌感覺!頭雕就由Clare Yoo及Kyoung Geun Kim兩位韓籍大師操刀,罕有地採用怒吼表情,怒目而視兼露出血盆大口,不禁令人回想第一集嘅經典對白︰「I'm always angry!」

Hulk大大隻有孖裝

吸收過前作經驗,今次新素體嘅顏色有所調整,青色皮膚更接近電影原色,所以即使新舊作可以互換零件,但合體時難免會撞色,玩家要留意了!咪睇Hulk咁大隻,內藏關節都有20個,揮拳、舉臂等基本甫士難佢唔倒,美中不足係腳掌依舊一件過啤膠處理,前後腳企就有欠自然。另外,有見包膠素體拉扯時容易令肌肉走位,今次除單裝版外,仲有孖裝發售,就係配多個咬牙切齒頭及「Hulk Smask」形態嘅半身素體畀大家,頭雕表情跟前作相似,但落刀更為重手,五官皺紋繃緊晒;Hulk Smask不設可動功能,但肌肉造型更加結實像真,極具爆炸力!配件方面,二千幾蚊只係跟兩款造型手掌,就連前作都有送嘅金屬角鐵都慳番,唔係好講得通喎。

Hulkbuster頭號巨無霸

至於Hulk嘅對手Hulkbuster,原著有成3.3m高,化身1/6 Figure,都有足足55cm高,唔只高過Hulk成個頭,就連史前巨物Igor或Iron Monger,拍埋佢身邊都變咗「侏儒」,噸位冇得輸!不過留意重量都有番咁上下,達到6kg,絕對考驗Display櫃嘅載重能力。造型方面跟足Iron Man嘅紅銀金三色傳統,機械骨架、腳掌油壓裝置、背部噴射器、前臂裝甲及一對可動肩甲都一一還原,塗裝師Lok Ho更用盡力「摧殘」,戰損及舊化效果處處可見,但正式推出時會否如Igor般重傷變輕傷,就要拭目以待。

Hulkbuster嘅關節比Hulk更多,有成30個,但礙於頸同腰都不設關節,擺甫士稍嫌生硬。不過機關依然做足,例如發光LED多達16個,遍及雙眼、心口、手掌、背部和腿部,換電池都有排玩!而且仲有合體功能,把前方胸甲打開再放入特製嘅頸部裝甲,就可放入Mark XLIII半身像,HT表示呢一Part嘅製作難度極高,既要騰空內籠空間,又唔可以削弱合體後嘅活動性,個人認為都算值回票價,若然有埋下半身就更Perfect。

HT MMS285 《Avengers : Age of Ultron》1/6 Hulkbuster
零售價:HK $5,280

預訂價:HK $5,100

推出日期︰明年第一至第二季

HT MMS286 《Avengers : Age of Ultron》1/6 Hulk
單裝零售價/預訂價:HK $1,730/$1,690

孖裝零售價/預訂價:HK $2,380/$2,330

推出日期︰今年第三至第四季

微博︰weibo.com/hottoyssecretbase

Hulkbuster關節多達30個,擺到基本Pose,但頭同腰唔識郁就生硬咗啲。

廠方有第一手電影資料,所以骨架細節、塗裝都跟到足電影設定。

前臂設有裝甲,可以前後郁動。

LED遍及雙眼、心口、手掌、背部和腿部,全部有獨立電池驅動,裝拆要花一輪工夫。

上半身可以放入Mark XLIII嘅半胸像,大玩高迪安式合體招數。

單裝版造型,試玩時發覺20個關節鬆緊度適中,希望大貨都Keep到。

孖裝多咗個Hulk Smask半身素體,可與單裝版嘅下半身合體,惟雙臂接模位有點突兀,希望大貨時會修正番。

Hulk Smask半身素體雖然不能活動,但肌肉賁張甚逼真,亦解決咗包膠Body易變形嘅問題。

怒吼頭雕雙眼可動,眉頭繃緊交足戲,牙齒舌頭亦甚具質感。

0316-00487-001b11.jpg 0316-00487-001b12.jpg
新舊頭雕對比,可見新版(圖)表情肉緊唔少,連帶五官都進一步擬人化,冇前作咁卡通Look。

评分

ZIP + 2 + 1 + 2 + 2

上一篇:MSE 已成功取得克里斯-凯尔《美国狙击手》电影 1/6人偶版權
下一篇:BBOTOYS新品头雕 第一弹预告 敬请期待
抱歉,有那钱我还真不会入这俩。不过效果图不错
我要说一句 收起回复
连狗腿太阳报都开始吐槽HT货不对板了
我要说一句 收起回复
这个要是能够买个几十个放在一起打群架多好。
我要说一句 收起回复
威猛啊!
我要说一句 收起回复
贵过爱疯6很正常,HT嘛。
我要说一句 收起回复
只能看土豪们爽了
我要说一句 收起回复
可惜买反库克和爱疯6的钱我都有了,只能都买了,悲催
我要说一句 收起回复
土豪的玩物 我等屌丝退避
我要说一句 收起回复
两个大东西!